תקן 5103 תקרות תותב פריקות

18 יולי, 2019 / אדריכל שמוליק הרטף

תקן ישראלי 5103 יצא לאור באוקטובר 2005, הכרתיו עוד בבטן אמו התקן הבריטי BS-8290 שם עבר גיור, ברית מילה וניתוח לשינוי מין בטרם נולד במשך כארבע שנים ע"י צוות מומחים, שאף אני נכללתי בו.

הגיור כלל תרגום מאנגלית לעברית, ברית המילה התחימה אותו לתכן דרישות התפקוד וכללי התקנה ותחזוקה לתקרות תותב פריקות תלויות בלבד, ושינוי המין הוסיף לו את חלק 4 רעידות אדמה מקלטים ומרחבים מוגנים.

התקן עומד קיים ומחייב את המתכנן מניי וביי, אך ככל תקן טוב הוא בחזקת חצי הכוס המלאה. חצי הכוס הריקה של התקן חשובה לא פחות שכן היא נסתרת מן העין ואני מוצא טעם רב לשפוך מעט אור על מה שלא נאמר בתקן.

התקן הבריטי המאומץ דן ברכיב המבני תקרה, המתוארת בשפה האנגלית (touchable ceiling )  על כל מכלליה הן כמערכת הניתנת לפירוק לתלישה לניתוק והן כמערכת תקרה תותבת פריקה הווי אומר ((Demountable ceiling . לעומת זאת התקן הישראלי עוסק אך ורק בתקרות תותב פריקות ותו לא, ובכך מותיר את כל התקרות הרציפות שאינן פריקות חופשיות מתקן ומותרות לתכנון ע"פ שיקול דעתו של המתכנן. ( למעט תקרות גבס שלהן תקן נפרד 1924 ח' 1 ובכפוף לתקנים מגבילים אחרים כגון תקני בטיחות אש ת"י 921 931 וכד').

תקרת צמר פריקה

תקרה אשר אינה פריקה ( למעט תקרת גבס שעליה חל ת"י 1924  כמוזכר לעיל) אינה מצויה בקטגוריה של ת"י 5103.

יתר על כן רובו ככולו של התקן דן בתקרות תותב תלויות שכן זו הדרך השכיחה הנפוצה והמקובלת ביותר להתקין תקרה כשכבה מבנית לא נושאת, כל תקרת תותב אחרת שאינה תלויה מתקרת הרקע בין אם פריקה ובין אם לא אינה מוכרת ע"פ הכתוב בתקן ולפיכך קיים קושי רב להחיל עליה את התקן.

עם זאת רוח הדברים של התקן כוללת את תקרות התותב כולן הגם שאינן תלויות.

לנוכח פיתוח וייצור של אלמנטים הניתנים לתלייה מתקרת הרקע באופן עצמאי בחלל מתעוררות שאלות שהתקן אינו דן בהן לא כל שכן מכיר אותן, האם ניתן להתייחס לאלמנטים הנ"ל כתקרה, האם אלמנט ששטחו כמטר וחצי רבוע או שלושה מטרים רבועים התלוי מתקרה ששטחה 10 מטרים רבועים או יותר נחשב כתקרה, כשכבה המשתרעת במישור, או שניתן להתייחס אליו כגוף פונקציונאלי  תלוי, האם על האלמנט לעמוד בדרישות התקנים המחייבים או שניתן להתייחס אליו כפריט עיצובי בחלל. באיזה מצבים הוא מתנהג כתקרה ובאיזה מצבים איננו מתנהג כך, מאחר והתקן לא מכיר בסוג זה של "תקרות"  הוא אינו דן בהן ואינו מספק תשובות לכך, לכן הכרעת המתכנן ושיקול דעתו תוך התחשבות באספקטים רבים וכבדים בעניין זה היא בעלת משקל גדול מאוד.

 

 

 

שמואל צורף הרטף

מנהל חדשנות וקיימות – הכט אפרים בע"מ

תקרת עץ לא פריקה